logo-mini
22

Hazai Provence

Hazai Provence

Különleges helyszínen jártunk. Szeretnénk bemutatni Nektek, egy szépen felújított provence stílusú házat, valamint azokat a kiegészítőket, amik kötelező kellékei ennek a hangulatnak.

Levendula, régi tárgyak, bor, mámor = provence.
A mi éghajlatunkon sem lehetetlen ennek a különleges francia vidéknek a stílusát megvalósítani otthonunkban.
Nézzük a stílusjegyeit sorban és haladjuk kívülről befelé.
Ha egy nyers tégla, vakítóan fehérre festett vagy természetes kövekkel kirakott épületet pillantunk meg, magas és keskeny ablakokkal, színes zsalugáterekkel és rengeteg virágzó növénnyel, régi kaspókkal, és használati tárgyakkal, szinte biztosan egy mediterrán, azon belül is provence stílusú épületettel állunk szemben.

Ha már provence, milyenek is legyenek a burkolatok?
Leginkább égetett, mázas kerámialapokat válasszunk, de a gres lapokból is választhatunk. Az sem baj, ha másodosztályú, esetleg repedezett vagy sarkán sérült kerül lerakásra, hisz annál hitelesebb. Hálószobába, nappaliba hajópadlót ajánlunk, de rusztikus mintázatú faparkettát is tehetünk. Ha nagyon pénzszűkében vagyunk, akkor hasonló öregített mintázatú laminált parkettát is vehetünk, azonban ez utóbbit csak akkor tegyük, ha gyapjú, len, kukorica stb. szőnyeget tudunk rátenni, ami a nagy részét eltakarja.
A falakat ne simítsuk és ne burkoljuk, hagyjuk meg a természetes kövek látványát, illetve ha mégis kell kezelnünk a falak felületét, azt durva, szemcsés, egyenetlen hatásúra készítsük el.

01

02

03

04

05

06    07

Nézzük milyenek legyenek a provence-i bútorok és kiegészítők:
Mindenképpen fából készült bútort válasszunk. Főként világosra festett, antikolt, viaszolt legyen a felületük, esetleg virágokkal, vagy népi motívumokkal díszített is lehet. Használhatunk kiegészítésképpen kovácsoltvas elemeket, de ne feketére, hanem világosra, fehérre, szürkére fessük, mint itt a képen is látható. A tükör, a régi képkeretek és a friss virágok sem hiányozhatnak az enteriőrből.

Az apró részletek is fontosak.
A provence-i ház telis tele van régi használati tárgyakkal, koszorúkkal, befőttekkel, szárított levendula csokrokkal és fűszerekkel. Bővelkedik gyertyatartókban, kosarakban, tejeskancsókban minden egyes helyiség, persze ízlésesen elhelyezve. Hihetetlenül sajátos illat lengi be a konyhát, pajtát és a teraszt. A fűszeres, édeskés szagok, és a levendula körül zümmögő méhecskék zaja könnyen álomba ringatna minket is.

08

09

10    11

12

Melyek a provence-i hangulat színei?
Gyakorlatilag bármilyen szín szóba jöhet, de mindenképpen fakó, kopott, fáradt árnyalatokat használjunk. A stílusra leginkább a hideg színek jellemzőek: szürkés, kékes, zöldes, lilás árnyalatok, sok fehérrel, tojáshéj színnel és bézses, mályvás, halványlilás árnyalatokkal keverve. Általában az élénk narancsos színek, amik egyébként a mediterrán stílusra jellemzőek, itt kevésbé jelennek meg a falakon, bútorokon és textileken, viszont annál inkább a feltűnő virágokon.

13    14

15

TEXTILEK? na igen: lenvászon ágynemű, kéziszövésű takaró, horgolt abrosz vagy párnahuzat. A színük legyen fehér, szürke, levendulaszínű, vagy virágmintás, kockás, hímzett, egy-egy csipkével tarkítva. A vörös rózsaszirom már csak ráadás, romantikus lelkűeknek…

17

18

 

20

22

21    23

25

 

 


Comments are closed.